Zoete bieten koekjes – Bloghop

Zoete bieten koekjes – Bloghop

bloghop

Deze week doe ik mee aan een leuk initiatief van Eva Witsel. Een bloghop met als thema ‘Paleo voor Kinderen’. De hele week publiceren blogs een artikel waarbij kinderen en Paleo centraal staan. Onderaan dit artikel vind je navigatieknoppen waarmee je kunt ‘hoppen’ tussen de deelnemende blogs. En vergeet ook niet om de site van Eva in de gaten te houden. Zij publiceert deze week dagelijks een interessant thema artikel.

Wat geef je je kinderen nu mee in hun Paleo broodtrommeltjes?  Regelmatig krijg ik vragen van moeders die hun hoofd hierover breken. Hieronder een aantal tips en natuurlijk een lekker recept.

1) De basis van een gezonde Paleo voedingspatroon bestaat uit groenten, fruit, eiwitten en vetten. Niet uit baksels. Dat klinkt wellicht een beetje gemeen, maar zeker wanneer het op onze kinderen aankomt zijn we geneigd om hun brood te gaan vervangen door ‘paleo baksels’. Het nadeel van deze baksels is dat het ons veel tijd en geld kost. En laten we eerlijk zijn. Hoe gezond zijn deze baksels? Ze bevatten vaak veel amandelmeel, pseudogranen als boekweit, en veel zoet. Wellicht kunnen we deze baksels ‘neutraal’ noemen maar ze dragen niet bij aan het versterken van de gezondheid van onze kinderen. Met andere woorden; er zitten geen vitamientjes en mineralen in.

2) Maak het jezelf ook niet te moeilijk. Kinderen houden van een kleurrijk trommeltje en zijn snel blij met meerdere kleine hapjes waarvan ze kunnen scharrelen. Wat eet je zelf die dag? Een goed gevulde salade met kip? Geef je kinderen dan ook een paar stukjes kip mee, een handje tomaatjes, wat plakjes komkommer en wat er nog meer in jou salade gaat. Geef ze daarnaast nog wat fruit en een paar nootjes en het trommeltje is compleet zonder dat je er uren voor in de keuken hebt gestaan.

3) Geef ze ook rustig restjes van het avondmaal mee! Een stukje goedgevulde omelet, een groetenkoekje en balletje gehakt. Kan prima koud gegeten worden.

4) Natuurlijk kun je de trommel af en toe aanvullen met een rijstwafel of kastanjemeel cracker. Dat is lekker voor de afwisseling maar zorg dat groenten, fruit, eiwitten en vetten altijd de basis blijven vormen en dat de crackers het bijgerecht zijn.

5) Ook kun je best eens lekkere paleo baksels meegeven in het trommeltje. Een paleo pannenkoek gaat er bij elk kind in. Maar, net zoals hierboven al benoemd, dit zijn extraatjes. Dit zijn geen basis onderdelen van een gezond voedingspatroon.

6) Wees vooral niet bang dat je kind uit de toon valt. Het is niet zielig om ze een afwijkend trommeltje mee te geven! Vaak is het tegenovergestelde eerder waar. Paleo lunchtrommeltjes zien er zo kleurrijk en gezellig uit dat alle kinderen graag komen neuzen wat mijn dochter nu weer mee naar school heeft en het liefste van haar mee snoepen. Laat je kinderen er trots op zijn dat zíj al die lekkere dingen mee naar school krijgen ipv elke dag dezelfde droge boterham!

Zelf vind ik het makkelijk en lekker om regelmatig groetenkoekjes te maken, en onderstaande zoete bietenkoekjes zijn voor mijn dochter een echte traktatie. Zoet door de zoete aardappel, appel en rozijntjes maar toch boordevol vitamientjes.

Dit recept geeft zeker 20 koekjes en ze zijn makkelijk in te vriezen. Eén keer in de zoveel tijd maak ik dan ook een flinke batch en vries ze in. Als het me dan even aan inspiratie ontbreekt of de koelkast begint leeg te raken dan krijgt Ronja deze koekjes mee naar school. Paar tomaatjes erbij, wat nootjes, bleekselderij met notenpasta (ja, het is echt heel lekker maar wel een kliederboel ;) ) en het trommeltje ziet er weer gezellig uit.

Ingrediënten voor ongeveer 20 koekjes:

 • 200 gram zoete aardappel, in blokjes
 • 1 (voorgekookt) bietje
 • 2 eieren
 • 50 gram boekweit
 • 1 el kaneel
 • 1 tl vanille
 • Snuf zeezout
 • 1 geraspte appel
 • 75 gram rozijnen
 • Kokosolie of roomboter om in te bakken

 

Bereiding:

 • Kook de zoete aardappel totdat de blokjes gaar zijn, giet ze af en laat ze afkoelen
 • Snij de biet in grove stukken.
 • Pureer de zoete aardappel (met de staafmixer) samen met de biet, de eieren, kaneel, vanille en zeezout.
 • Roer de geraspte appel en rozijnen door het beslag.
 • Verwarm wat vet in een koekenpan en schep per koekje ongeveer 1 el beslag in de pan. Druk deze met de achterkant van een lepel plat tot een pannenkoekje. Herhaal totdat de pan vol is.
 • Bak de koekjes op middelhoog vuur aan beide zijden bruin.
 • Zowel warm als koud erg lekker en je kunt deze koekjes ook prima invriezen.

Paleo voor kinderen bloghop Paleo voor kinderen bloghop

Zoete aardappel - bietenkoekjes

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Back to the postsbt bt bt bt
Mail to DUTCH DELIGHT
#