Wie kauwt, wordt slanker | Daarom is hard voedsel beter

We blenden en we juicen. Kauwen? Dat is verleden tijd. Nu blijkt uit onderzoek van de universiteit van Wageningen dat harde voeding juist goed voor ons is. Wie flink moet kauwen, eet gedurende de dag minder. Waarom is hard voedsel beter? En hoe maak je meer kauwuren?

Kauw je in het openbaar op een wortel? Dan is de kans groot dat je gek wordt aangekeken. Het eten van een appel, wordt door colega´s zelfs irriterend gevonden. Maar het eten van harde voedingsmiddelen is zo gek nog niet, ontdekten onderzoekers van de Universiteit van Wageningen. Wie hardere producten eet, zit namelijk eerder vol en zal minder calorieën eten.

Hard of zacht broodje?

Voor het onderzoek, onder leiding van voedingsdeskundige dr. Dieuwerke Bolhuis, kregen de proefpersonen de opdracht om iets te eten totdat ze prettig verzadigd waren. Ze mochten kiezen tussen hamburgers of een rijstsalade. Van beide maaltijden was er een harde en zachte variant . De harde hamburger werd geserveerd op een stevig bolletje en de zachte hamburger op een zacht wit bolletje. De harde salade had stevige rijstkorrels met rauwe groente en de zachte salade risottorijst met gekookte groenten.

Hard eten = minder calorieën

De proefpersonen met de harde lunch namen kleine happen en kauwden langer. Daardoor waren ze ook eerder verzadigd en kregen ze 13 procent minder calorieën binnen dan de proefpersonen met een zachte lunch. Dit komt volgens voedingsdeskundige Bolhuis doordat de proefpersonen met een harde lunch langer kauwden. De harde lunch zorgde niet voor een snack-attack later op de avond, blijkt uit het onderzoek.

Waarom verzadigd hard voedsel beter? 

Zoals ook uit het onderzoek blijkt, komt dit omdat je op hard voedsel meer moet kauwen.

Wanneer we te snel kauwen, krijgen onze hersenen niet de tijd om histamine aan te maken. Histamine is een verzadigingshormoon dat ongeveer twintig minuten na de eerste hap vrijkomt. Daarnaast wordt er tijdens kauwen meer speeksel aangemaakt. De eiwitten die dan vrijkomen, beschermen de tanden.

3 x zo kauw je meer: 

  1. Maak er een gewoonte van om altijd een harde snack mee te nemen voor onderweg. Zoals wortels, een appel of een simpele cracker.
  2. Ontbijt je het liefste met havermout? Je kunt de dag ook gezond beginnen met havermoutkoekjes. Mix een banaan met vijftig gram havermout en maak er een koekje van. Bak het krokant in een oven op 180 graden. Ook lekker met pindakaas, stukjes noot, rozijnen of ander gedroogd fruit. Broodliefhebbers kunnen natuurlijk een boterham roosteren
  3. Tel je hoe vaak je per hap kauwt. De meeste mensen kauwen minder dan tien keer. Beter is het om twintig keer te kauwen per hap.

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Back to the postsbt bt bt bt
Mail to DUTCH DELIGHT
#