Waarom pannenkoeken giftig zijn

Exact dat wat ons eten lekker maakt, is ongezond: het knapperige laagje kaas op je lasagne bijvoorbeeld. Of de goudbruine pannenkoek. Het deel dat goudbruin en knapperig is, bevat AGEs die “schadelijk” zijn, aldus de Amerikaanse hoogleraar dr. Helen Vlassara. “AGE-vergiftiging is een nieuw probleem met diabetes, dementie en overgewicht als gevolg.”

Het zoveelste rampenverhaal over slecht eten? Ja, stelt Vlassara tijdens een bijeenkomst in Amsterdam over haar onderzoek naar AGEs. Vlassara is directeur van de afdeling Experimentele Diabetes en Veroudering en hoogleraar Medicijnen en Geriatrie aan de Mount Sinai School of Medicine in New York. Samen met haar onderzoeksteam bestudeerde ze ruim 35 jaar de gezondheidseffecten van AGEs. 

Vanuit dit onderzoek schreef ze een lijvig boek waarin ze iedereen waarschuwt voor AGEs: het Anti-AGE Dieet. De moraal: Teveel AGEs veroorzaken snellere veroudering (rimpels!) en zelfs ziektes als diabetes. Voeding met minder AGEs is binnen handbereik. Eet meer onbewerkt voedsel, rauwe groente en fruit. Kook op lagere temperatuur en bak minder.

Wat zijn AGEs?

Bijna iedere dag sta je met je neus bovenop de vorming van AGEs. Tijdens het bakken van je aardappelen, het roosteren van je boterham of als je een kroket frituurt. AGEs, een afkorting van Advanced Glycation Endproducts, zijn verbindingen tussen suikers en eiwitten of vet die ontstaan als een product wordt verhit tijdens koken of bakken. Meestal zijn ze dan zichtbaar als een bruin en bros korstje. Hoe hoger de temperatuur, hoe langer de kook- of baktijd, hoe meer AGEs er worden gevormd.

Giftige suikers zorgen voor diabetes

Dat er tijdens het bakken en braden AGEs ontstaan is niet nieuw. Integendeel; de vorming van AGEs is van alle tijden en treedt automatisch op als je een eitje bakt of vlees braadt. Vanwaar dan die ophef?

Volgens Vlassara zit het venijn in de voedingsindustrie. Rond het begin van de twintigste eeuw ontdekten levensmiddelentechnologen AGEs als stoffen die voedsel lekkerder laten smaken, geuren en kleuren. Sindsdien worden ze kunstmatig toegevoegd om de smaak te verhogen.  Ook bij sterilisatie treedt het chemische proces op. En omdat voedsel langer houdbaar wordt als je het verhit,  is sterilisatie schering en inslag in de voedingsindustrie. Dus de AGEs zijn overal. 

Meer rimpels door AGEs

AGEs zitten overigens niet alleen in je voedsel, ook in je lijf, stelt hoogleraar Experimentele Interne Geneeskunde Casper G. Schalkwijk van Universiteit van Maastricht. In ons lichaam ontstaan voortdurend AGEs, omdat eiwitten spontaan reageren met suiker. Soms doen ze er een week over, soms jaren. Normaal gesproken ruimt het lichaam met anti-oxidanten en andere mechanismen de AGEs in een voorstadium of als geheel weg. Soms zijn er teveel AGEs, of laat het lichaam een steekje vallen en hopen AGEs op. Dan kan er schade ontstaan, die ook wel bekend staat als ‘ouder worden’: rimpels, aderverkalking, stijfheid.

Als je voeding minstens de helft minder AGEs bevat, zou je die extra rimpels, dichtgeslibde aderen en suikerziekte kunnen voorkomen, denkt dr. Vlassara. Daar twijfelt Schalkwijk aan. “De cruciale vraag is of AGEs uit voeding in je lichaam schade aanrichten. Daar is naar mijn mening nog onvoldoende wetenschappelijk bewijs voor. AGE-vorming is een complex proces en er zijn verschillende bronnen. Voeding, genen, nierfunctie en de vorming van AGEs in je lichaam zelf. Wat speelt de hoofdrol? Dat weten we nog niet.”

Dr. Vlassara is wél overtuigd. “Hoewel de voedselindustrie gebruikmaakt van de smakelijke AGEs, gaat ons lichaam niet met de ontwikkeling mee. Het zit bijna overal in, we eten er te veel van en dat is giftig. De overvloed aan versuikerde eiwitten kan ons lijf niet aan, met overgewicht en diabetes als gevolg.”

Lees hier meer over minder AGEs eten

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Back to the postsbt bt bt bt
Mail to DUTCH DELIGHT
#