De gezonde effecten van cranberries

De gezonde effecten van cranberries

CranberriesCranberries staan hoog in de top 10 van gezonde fruit soorten. Ze hebben hoge concentraties antioxidanten, mineralen en vitamines. Cranberries zijn zelfs als medicinale plant bekend bij de Noord-Amerikaanse indianen. Zij gebruikten het sap van de cranberrie voor de behandeling van pijlwonden en dronken het ter bescherming tegen blaasontsteking. Daarnaast zouden cranberries ook positieve effecten hebben op het voorkomen van maagzweren en zelf kanker.

Cranberries op Terschelling

Naast de gezonde effecten van cranberries, bestaat er een leuk verhaal over hoe cranberries op Terschelling zijn gekomen. Rond het jaar 1840 vonden 2 strandjutters, die had je toen ook al, een vat dat gevuld was met cranberries. Nadat het het vat hadden opengemaakt waren zij teleurgesteld over de inhoud ervan en gooiden het vat leeg in de duinen. De bessen gingen kiemen, de kiemen werden plantjes en vervolgens had Terschelling haar eigen cranberry fauna.

De gezonde effecten

Cranberries zijn rijk aan vitamine C. In een ons cranberries vind je wel 20% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Ook bevatten cranberries veel mineralen. In het e-boek Gezonde Voeding kun je lezen wat vitaminen en mineralen doen voor je gezondheid. Vooral het mineraal mangaan is sterk vertegenwoordigd in het besje. Mangaan speelt een belangrijke rol in je stofwisseling en het helpt je zenuwstelsel normaal te functioneren. Daarnaast beschermt mangaan je tegen vrije radicalen en speelt het een belangrijke rol in de productie van je sekshormonen. Reden temeer dus om af en toe een handje cranberries te eten.

Ook heGezonde Voedinglpt mangaan het mineraal magnesium beter opnemen. Magnesium is weer betrokken bij vele andere processen in je lichaam. Wanneer je je natuurlijke haarkleur verlies, is dat een indicatie dat je een tekort aan mangaan hebt. Dit geldt ook bij duizeligheid, spiersamentrekkingen, geheugenverlies, slecht zien, slecht horen en misselijkheid. Cranberries zijn dus niet alleen lekker, ze dragen enorm bij aan je gezondheid. Niet gek voor een klein besje.

De gezonde stoffen die je in cranberries vindt, zitten ook in andere vormen van fruit en groenten. Lees meer over gezonde voeding in het e-boek, met de toepasselijke naam Gezonde Voeding. Je kunt Gezonde Voeding ook als paperback kopen. Het gaat goed met NLbewustgezond.nl. Er komen steeds meer bezoekers op de site, de webshop wordt uitgebreid en de site is sneller gemaakt. Sinds een paar maanden heeft NLbewustgezond.nl ook een Facebook pagina waarop dagelijks inspirerende foto’s en boodschappen verschijnen. Binnenkort wordt ook nog een nieuw e-boek uitgebracht, waarin duurzame gewichtsreductie aan bod komt.

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Back to the postsbt bt bt bt
Mail to DUTCH DELIGHT
#