De 5 beste tips voor vrouwen om gezonder te worden

Vrouwen zijn anders dan mannen en dat betekent dat ongezonde gewoontes zoals roken en drinken soms ook meer en sneller schade veroorzaken. Wat moeten vrouwen weten om nóg gezonder te worden?

1. Stop met roken

Roken is voor vrouwen twee keer schadelijker dan voor mannen. Vrouwelijke rokers hebben het eerder hun hart, hebben meer longproblemen en ook hun oestrogeenhuishouding put uit waardoor ze sneller verouderen en eerder in de overgang belanden.

2. Houd het bij 1 glas wijn per dag

Alcohol brengt meer schade toe aan een vrouwenbrein toe dan aan mannenhersenen. Daarom is het voor vrouwen beter om het bij een glas wijn of bier per dag te houden en twee dagen per week niets te drinken.

3. Diabetes of hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap

Als je tijdens de zwangerschap hoge bloeddruk of zwangerschapsdiabetes hebt gehad, is dat jouw zwakke plek. Het betekent dat je in je latere leven een grotere kans loopt op ‘gewone’ diabetes en hoge bloeddruk. Twee aandoeningen die je zo lang mogelijk kan uitstellen door gezond te eten (veel groente en fruit, weinig suiker, weinig vlees, wel vette vis en gezonde afwisseling in granen) en genoeg te bewegen.

4. Hadden je oma en moeder het aan hun hart?

Het is goed te weten of er bepaalde kankersoorten, hartklachten of andere aandoeningen in de vrouwelijke familielijn voor komen. Dan kun je misschien stappen ondernemen om samen met je arts door te spreken hoe je risico’s kan verkleinen.

5. Ken je depressie-risico

Grote hormoonschommelingen na de bevalling en rond de menopauze kunnen depressies uitlokken als je daar gevoelig voor bent. Ook anticonceptie op basis hormonen of behandelingen tegen verminderde vruchtbaarheid, kunnen depressiviteit uitlokken. Daarnaast heb je bij problemen met je schildklier of als je aan migraine eerder een depressie te pakken. Neem die eerste neerslachtigheid serieus en overleg met je huisarts wat je ertegen kunt doen. Mindfullness, yoga en meditatie kun je helpen grip te krijgen over je gevoelsleven.

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Back to the postsbt bt bt bt
Mail to DUTCH DELIGHT
#